În mod practic, cimitirele nu sunt destinații create exclusiv pentru oameni ori pentru animale. Până și obiectele au nevoie de un loc unde să ruginească în pace. Mapamondul este plin de astfel de locuri care, prin mărimea ori prin frumusețea lor, au ajuns în timp adevărate muzee în aer liber. Un top 10 al celor mai interesante cimitire de obiecte din lume arată astfel:

 1. Cimitirul de trenuri, Bolivia

Foto: ziare.com

Călătoria prin istoria conservată de cimitirele de obiecte începe în orășelul Uyuni, din sudul Boliviei. Aici, cimitirul de trenuri atrage anual zeci de mii de turiști. Construită de britanici, linia era folosită pentru a transporta minereurile din zonă la orașele-port de la Oceanul Pacific. Din păcate, începând cu deceniul 4 al secolului trecut, minele au început să sece, acest lucru ducând la prăbușirea întregii industrii, trăgând totodată trenurile pe linie moartă.

2. Cimitirul de ancore, Portugalia

Foto: ziare.com

Ca punct de reper în Azore, cimitirul ancorelor este situat în Angra do Heroismo, pe Insula Terceira. Legendele spun că acesta a fost construit în memoria glorioasei tradiții de pescuirea tonului chiar cu unele dintre aceste ancore. Plimbându-se printre ele, localnicii își amintesc de cei care au fost nevoiți să renunțe la meseria lor deoarece peștii au părăsit coasta.

3. Cimitirul de nave, Mauretania

Foto: ziare.com

Orașul Nouadhibou este al doilea oraș ca mărime din Mauretania, dar și unul dintre cele mai mare cimitire de nave din lume. Sute de ambarcațiuni de diferite mărimi ruginesc pe plajă sau în apele puțin adânci. Decăderea lor începe în urmă cu mai bine de 30 de ani, când industria de pescuit a fost naționalizată, astfel că proprietarii de nave au început să le vândă. Când nu au mai avut cui, au mituit ofițerii și le-au abandonat în port ori le-au eșuat intenționat pentru a încasa asigurarea.

4. Cimitirul de submarine, Rusia

Foto: life-disturbed.blogspot.ro

Orașul rusesc Gadzhiyeo din Peninsula Kola este adresa unui alt cimitir cu nave: submarine militare. După atingerea duratei de viață, acestea erau retrase din flota activă și duse într-o serie de locații din fosta URSS. În 1970, zeci de submarine au fost aduse în Peninsula Kola. În timp, unele au fost folosite drept ținte de antrenament de către armata rusă.

5. Cimitirul de avioane, SUA

Foto: nesaranews.blogspot.com

Dincolo de ocean, Bone Yard este una dintre cele mai populare atracții din Arizona. În această locaţie, cimitirul de avioane stârnește imaginația oricărui turist sau explorator.  Din păcate, numărul de avioane nu este cunoscut cu exactitate, însă zvonurile spun că acestea ar reveni în serviciu în cazul în care va fi vreodată nevoie.

6. Cimitirul de avioane, Rusia

Foto: life-disturbed.blogspot.ro

La polul opus avioanelor americane se află această bază militară aeriană de la Vozdvizhenka din Rusia. Desprinse parcă dintr-un scenariu apocaliptic, zeci de avioane ce făceau parte în era sovietică din Regimentul 444, zac acum dezmembrate așteptând ziua în care vor sfârși reciclate.

7. Cimitirul de tancuri, Afganistan

Foto: ziare.com

Periferia orașului Kabul din Afganistan este locația în care se află mii de tancuri și alte vehicule militare rusești abandonate. La sfârșitul anilor ’70, Uniunea Sovietică a invadat țara vecină, crezând că mărețele sale tancuri vor zdrobi afganii. După 10 ani și o campanie rușinoasă, rușii s-au retras, lăsând în urmă tancuri, TAB-uri și alte vehicule militare. Astăzi, acestea sunt acoperite cu graffiti, ca un monument al curajului împotriva tehnologiei și tiraniei.

8. Cimitirul de vehicule militare, Eritrea

Foto: ziare.com

Un cimitir de vehicule militare există și în Asmara, capitala statului african Eritrea.  Anexat de Etiopia în 1952, acesta și-a câștigat independența abia în anul 1993. Potrivit unui angajat al Departamentului de Turism, vehicule sunt păstrate ca un simbol al mândriei și al victoriei.

9. Cimitirul de vehicule radioactive, Ucraina

Foto: aibob.blogspot.com

În urmă cu 27 de ani, toate aceste vehicule au fost mobilizate pentru a ajuta la lichidarea avariei survenite la reactorul nr. 4 al Centralei Electrice Nucleare de la Cernobîl din Ucraina. Contaminate radioactiv, vehiculele au fost depozitate în zona de excludere, fiind de-a lungul anilor unul dintre punctele de atracție pentru turiștii pasionaţi de acest subiect. Începând din a doua jumătate a anilor 2000, vehiculele au început să fie reciclate.

10. Cimitirul de automate, Japonia

Foto: ziare.com

Călătoria se termină în orașul Tamamura din Japonia. Aici, acest cimitir ne reamintește cât de mult dăunează mediului consumul necesar pentru a le ține reci 24 de ore din 24.

Surse: ziare.com și life-disturbed.blogspot.ro

Mihăiţă ENACHE